Néhány éven belül mindnyájan az Európai Unió polgárai leszünk, ezért nagyon fontos, hogy a ma fiataljai és felnõttjei egyaránt, napról napra figyelemmel kísérjék Magyarország csatlakozásnak lépcsõfokait, az Unió mûködését és a tagság adta lehetõségeket. Szeptember elsõ hetében (2-8.) két lelkes diákcsoportnak, Tapolca testvérvárosából, a stadthageni gimnázium és iskolánk 'követeinek' "Fiatalok az Európai Unióért" találkozójának adott ideiglenesen otthont városunk. A júniusi együttlét után-mikoron mi mehettünk Németországba- most Magyarországra látogattak a német fiatalok, hogy megismerjék szokásainkat, hazánk nevezetességeit és az esti beszélgetések alkalmával, a diákfórumokon tapasztalatcserére kerülhetett sor.

Külön, talán hab a tortán, hogy a minden résztvevõ számára fontos esemény a Nyelvek Európai Évében került megrendezésre. A magyar diákok elõször stadthageni útjuk során, most pedig mint vendéglátók gyakorolhatták és fejleszthették német nyelvtudásukat. Ami a német tizenéveseket illeti, egyhangúan, a magyart igen nehéz nyelvnek tartották, ám az ügyesebbek mégis megtanulhattak pár szót. Az érkezést követõ napon igazgatónõnk köszöntötte a vendégeket, majd tapolcai városnézõ sétára indultunk. A magyar kisváros megismerése után Csobánc hegyi szüret következett, nem kis meglepetést okozva a legtöbb német diáknak. A közös és szorgos munkáért járó estebéd pótolta az energiát, így a leszüretelt szõlõbõl a borkészítés szakaszait nem csak megfigyelhettük, hanem aktív közremûködésre is volt módunk. Természetesen nem maradt el a must -illetve borkóstoló sem, miközben a két ország mezõgazdasági helyzetérõl beszélgettünk és sor került a stadthageni és tapolcai önkormányzatok bemutatására is. Másnap Keszthelyre látogattunk: megtekintettük a Festetics-kastélyt, és a Balatoni Múzeumot. Délután hajókirándulásra indultunk a Balatonon.

Mi, magyarok Stadthagenben hallhattuk a német társaink hangversenyét, most este megismerhették iskolánk Musical Stúdióját. Szeptember 5-én kétnapos budapesti és környéki kirándulásunk vette kezdetét. Sétáltunk a Hõsök terén, jártunk a Halászbástyán és a Mátyás-templomban, majd a Parlamentbe látogattunk, ahol a Szent Koronát is láthatták (immár nem csak képen) vendégeink. Ezután aktuálisan, felkészülés után tartott beszámolók hangzottak el Magyarország politikai helyzetérõl. Idegenvezetõ kalauzolt minket a Budai Várban, a szabadprogram alatt lehetõség volt még fõvárosunk utcáin barangolni. A budapesti élmények után, másnap Szentendre és Visegrád felé vezetett utunk. A várból a Dunakanyarra nyíló gyönyörû panoráma biztosan nem csak a német fiatalokat nyûgözte le. Esztergomban a Bazilikába látogattunk, este alkalom adódott Magyarország és Németország vallási helyzetének összehasonlítására.